BoIS för supporters och musik för rudeboys och rudegals!

måndag 11 april 2016

Gästskribent: Sjuttisju: En snabb titt på 90-talets skapunk och skascen

När vi klev in på 90-talet hade den här vågen av powerpop/punk band som kunde bjuda på en och annan skalåt försvunnit. Det hade även de band som mer rörde sig åt progghållet men som mixtrade lite med ska eller reggae gjort. Reinholds släppte sin klassiker Stå upp Svensson 1985 och efter det var baktaktsscenen riktigt tunn. De enda som inte riktigt gav upp var väl Dag Vag och Peps. Men runt 1993 hände något. För oss finsmakare släppte Molly sitt mini-album Raj Raj med dofter av proggpopig ska och irländska toner. Men 1993 var också det år som Millencolin släppte CD-EPn Use your nose. Jag älskar fortfarande den skivan och den låg på något sätt till grund för hela den där skate och skapunkvågen under mitten av 90-talet. Randy släppte sin Ska EP, Potlatch slog igenom med sin Operation Ivy influerade skapunk och andra band som Stoned och Gordon släppte ett gäng skivor.

I och med att skapunken slog igenom öppnades dörrarna för de mer renodlade skabanden som Chickenpox, Liberator, Tic Tox och Stiff Breeze. Och det var Babs som märkte att man kunde tjän.... Det var Babs som tog de största akterna under sina vingar via Burning Heart men också via underbolaget Sidekicks Records. Birdnests underbolag Ampersand släppte en hel del med Stoned och Brööl släppte Fudge Wax och några samlingar.

Sen kom, om man ska kalla det en andra våg under andra halvan av 90-talet, med bra band som USCB Allstars, The Cigarres, Liptones och The Crocked Beat. Augustibullret i Lindesberg kändes som en scen där alla vid den tiden aktiva band spelade. Det var en riktigt bra festival som jag saknar idag. Men med Augustibullret är vi inne på 00-talet och det ska jag gå igenom nästa gång.

Men har jag inte missat en band nu? Nej det har jag inte, jag kommer aldrig att missa Monster. Deras soul och reggaepunk är så underbar och låten Longest Line finns helt klart på min topp-10 lista över låtar alla kategorier. Det var faktiskt det underskattade skivbolaget Deaf & Dumb som släppte deras första CD-EP Honour your friends. Deaf & Dumb har släppt en hel del bra baktaktsprylar så som Åfors Byalag, Fata Morgana, Molly och Brazzaville.

Här kommer min 90-tals playlist med ett gäng låtar som jag fortfarande tycker håller hög klass.
1993: Millencolin - Shake me (Use your nose)
1994: Potlatch - Grrl Burn  (Gringo)
1995: Chickenpox - Juvenile gangster (Dinnerdance ang lateningmusic)
1996: Molly - Hot Asphalt (Mollyfied)
1997: Stiff Breeze - Take a hike (Mr. Stiff)
1998: Liberator - Ruder than you (V/A Angels with dirty faces)
1999: USCB Allstars - This one's for you (Moodswing)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar