BoIS för supporters och musik för rudeboys och rudegals!

tisdag 30 december 2014

Skada Vara, "Et apeliv"

/ ARTIST: Skada Vara / TITEL: "Et apeliv" / GENRÉ: Ska / ETIKETT: Badlands / FORMAT: CD-EP /

Skada Vara är ett av många duktiga band från Norge och den norska skascenen är värd att kollas upp, för det händer verkligen saker där, betydligt mer än vad som händer i Sverige.

Den här lilla CD-EP:n, som klockar in på dryga 14 minuter är något av det bästa jag hört på länge inom genrén. En av de saker som gör den norska scenen till vad den är är att banden inte lever kvar i 2Tone-eran eller i 60-talsköret, utan utforskar rejält andra genrér och tar influenser från lite här och var.

Visst, stundtals låter de traditionella, öppningsspåret, Skada Vara, börjar lite saktare, med tydliga reggaeinfluenser, för att mot slutet gå över mot punkhastighet, något som får mig att tänka på The Ruts och på titelspåret har de lånat refrängen från Toots & The Maytals klassiker Monkey Man. Men de gör influenserna till sin egen grej och låter inte som ett band som anstränger sig för att låta som Toots eller The Ruts.

En annan sak som är verkligt kul med bandet är att de sjunger på nordnorska. Bandet har två vokalister, varav den ene sjunger mest och den andre singjayar på ett sätt som får mig att tänka på nordnorska hip hop-legenderna Tungt Vann. Då är det som sagt inte bara för att både Skada Vara och Tungt Vann kommer från norr, utan Tungt Vann har alltid haft en viss känsla för punk och reggae i sin musik och det har ju som sagt Skada Vara med.

Jag gillar verkligen den här plattan och skulle rekommendera den till alla som vill lyssna på lite originell skamusik. Riktigt bra platta! Skulle vara kul om nån promoter satte ihop en spelning med ett gäng norska ska-band, typ Skada Vara, Norsk Råkk och The Phantoms i Sverige, för vi har massor att lära av normännen.

Köp den! Stöd bandet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar