BoIS för supporters och musik för rudeboys och rudegals!

onsdag 4 februari 2015

En intervju med Papa Franz

LSC: "Papa" är latin för "påve" och "Franz" är den germaniska formen av Franciskus. Med tanke på att nye påven kallar sig Franciskus står frågan solklar. Är du synsk? Har du vetat i alla år att det skulle komma en "Papa Franz"? Har du funderat på att dra han inför rätta för brott mot upprätthovslagen? "Papa Franz" är ju vad du kallat dig i alla år...

PF: Såklart! nej men sanningen är tyvärr mycket tråkigare. Papa Franz är egentligen bara taget från min första och förtfarande aktiva hotmailadress och var bara nått jag brainstormade fram när jag satt där bredvid Chrisse-kuk-ned-till-knäna och skulle "skaffa sån där mail". Jag hade nån kompis som skämtsamt kallat mig pappa i nått sammanhang för att jag betalat hans kebabtallrik och varianter av Franzén, frasse, frallan, fransisko, kaiser franz osv har jag alltid kallats av och till. Det var bara rent stav/hörfel som gjorde att Chrisse knappade in Papa istället för pappa. Men det passar ju ypperligt för jag är ju lite av en påve förutom att jag får ligga mer  (nåja).

LSC: Du håller för fullt, om jag förstår saken rätt, på att göra ett nytt zine, Stolthet & Fördom. Vad kommer läsaren att hitta i det? Kommer det bara att vara punk, eller lite baktakt med? Vad fick dig att starta zinet?

PF: Det man framförallt kommer finna, för första gången någonsin, är sanningen om allt. Det är rätt earthshaking men jag tycker folk förtjänar det till sist. Man kan väl säga att det var därför jag startade det, Stockholmare t ex, är ju så barnsliga och eller/ljuger ju hela tiden. Så det fick vara jag till det, satt. Det kommer innehålla både punk och baktakt och 4/4takt och två takt (och tyvärr även d-takt om de gör allvar av sina hot att skicka plates) men också 90-talsnostalgi, politik, filosofi, poesi, kvasi-sociologi, fula men rättvisa påhopp samt Rancid. Framförallt genom intervjuer med kvinnor, män och personer med könsöverskridande identitet som har nått att säga. Inga andra arter dock, jag är specisist gud bevars! (sorry)


LSC: Till och med jag, som är snart uppe i fyrtioårsåldern och i princip aldrig går ut, har dansat ett par gånger till Reggae Scorchers Selectors, vilka du tipsade mig om. Hur är ska/rocksteady-scenen i Malmö, där du bor? Kommer punkarna, rudeboysen och skinsen överens? Ibland kommer ju stora ska-band som The Selecter till Malmö, såväl som roots-band, men går du på såna spelningar och hur mycket publik brukar de dra? Några Malmöband inom genrén som du vill tipsa om?

PF: Jag får skämmas och erkänna att kag inte varit på reggae scorcher på nästan två år. Jag tänker alltid men så krockar det med nått eller för pank eller för full och går hem innan det börjar. Jag har ingen aning hur scenen för roots och annan reggae är då jag anser den är fel och ej går på sådana arr. Selecter var kanon men det var tre år sen. Det finns en ska-publik i Malmö tyvärr tas det ej tag i gig (stor brist på band i gamla Svedala med som bekant) men det ryktas bli ändring på det snart...

LSC: Du har varit med om att dra igång S.H.A.R.P. i Malmö. Har det varit några problem kring det, typ boneheads som kommer med våld eller hot om våld? Vad tycker den bredare scenen i Malmö om det hela?

PF: Alltså jag kan inte tala för alla här, men uag anser egentligen inte att vi "dragit igång" nånting. Vi är skinheads som är anti-rasister här, inte opolitiska (även om vi på många sätt är just det, vi dricker ju mest bara bir o har kul) inte icke-rasister, inte jag är inte rasist men jag tar gärna en tuff bild där jag står bredvid en känd nasse o spänner mig så ni andra små-hitler-älskare-kan runka och vi låtsas inte att vi lever på sent åttiotal där ALLA skins måste hålla ihop oavsett åsikter för hela väääääääääääääärlden hatar oss. Nigga plz.  Om man kallar sig just sharp eller ej eller har nått märke eller ej är egentligen egalt. VI är SKINHEADS och VI hatar packet och vill ej ha med dom att göra och är stolta över det. I tider av grumlighet och rasism och rövslick har vi valt att manifesera detta ännu tydligare bara. Men vi har alltid tyckt det vi tycker. Inga problem med boneheads eller nån annan heller vad jag vet. Den bredare scenen i Malmö ser nog oförändrat på oss, vissa är skitkåta, andra undrar varför vi alla klär oss som Karlsson på taket.

LSC: Hur viktigt är, med tanke på bland annat er låt "All Bosses Are Bastards", begreppet klass idag? Särskilt i samband med ras och etnicitet? PK-media hävdar ju att det bara är lågutbildade, lönearbetande unga män som är rasister och rasisterna själva gör anspråk på att representera den svenska arbetarklassen, medan om man ser på vilka det är som röstar högerextremt, så är det snarare pensionärer och fd moderater.

PF: Sanningen är väl att det finns lite sanning i både pk- höger- och idiotmedia men mest bajs såklart. Även om det inte ska överdrivas så dras en inte obetydlig del av arbetarklassen till fascisterna och vi måste förstå varför för att kunna bryta det.
Klass är ett centralt begrepp eftersom det är en av nycklarna till hur vårt samhälle fungerar men också, hur det kan krossas.
Däremot vänder jag mig lite mot det där att vi måste "prata mera klass" som det tjatas om.... vad hjälper det att en massa förståsigpåare babblar klass på kultursidorna "arbetarungar tycker si och si bl bla". Det viktiga är att vi börjar TÄNKA och AGERA klass, strejka, vägra pröjsa oskälig hyra, slå ner en jävla folkpartist bara man ser fanskapet osv... positiva och konstruktiva grejer för klassen.

LSC: Den här bloggen handlar om baktakt, en genré som inom subkulturen du fortfarande tillhör, men som jag hoppat av, har alltid haft ett tvetydigt förhållande till rasism. En del band predikar från scen, andra väljer att få folk att umgås på dansgolvet och strunta i politiken. Vad tycker du är det rätta sättet?

PF: Jag tycker att bara en massa predikande mot nånting sällan är bra men santidigt måste man se till fråga situation osv. Musik bör bara kunna handla om just musik och att ha kul men inom en scen (och i ett samhällsklimat) som tidvis präglas av rasism t ex så kan man inte alltid ducka för frågan. Jag tror inte man förändrar så mycket på vad man säger från scen, ffa inte på kort sikt att typ de rasister som är där ändrar på sig. Men man kan vara med och påverka det sammanlagda klimatet och skapa zoner där packet inte känner sig välkomna, påverka normerna i en scen som helhet osv, vilket kan påverka deras möhligheter att agera, rekrytera osv.
Jag tror på en kombination av egen agenda och problembeskrivning av samhället och fokus på det (klasskampf!) och propaganda och våld mot fascismen.

LSC: Vilken maträtt är godast på Sibylla?


PF: Jag har i ärlighetens namn inte provat så många men de har världens bästa veggie-b efter Lasses i Sölvesborg.

LSC: Jag vill alltid ha med en idrottsfråga, så här kommer en. Sveriges handbollsdamer tog tredje platsen i EM nyss. Sveriges fotbollsherrar gör katastrofalt i från sig och har aldrig rankats så lågt som nu. Ändå får fotbollsherrarna all uppmärksamhet, vad tycker du om det?

PF: Det är givetvis ett utryck för en kombination av idrottshierkan sporter emellan och sexism. Om Sveriges herrar så kom sjua i undervattensrullstolsbasket för fähundar så skulle det smälla högre än om damerna vann fotbolls-vm känns det som ibland iofs... eller fan vet.

Men handeln på hjärtat - forboll är ju den enda riktiga sporten och handboll är ju extremt töntigt.

tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar