BoIS för supporters och musik för rudeboys och rudegals!

torsdag 5 februari 2015

Spökstan: "s/t"

/ ARTIST: Spökstan / TITEL: "s/t" / GENRÉ: Ska (?) / ETIKETT: AMTY / FORMAT: Vinylsjua /

Det här är en skiva jag sett fram emot att höra. Har inte hört något från bandet innan och jag var helt enkelt nyfiken på vad man kunde förvänta sig. Ett namn som får en att tänka dubbig baktakt, men en logga och ett konvolut som får en att tänka Mortarhate 1985.

Det som verkligen slår en är hur bred baktaktsgenrén är. The Specials är typexempelt på det, ena stunden kunde de låta skaigt, nästa göra version på gamla boss reggae anthems, bara för att gå över till att göra sakta, slöa, dubbiga låtar som Ghost Town, för att ibland låta som The Clash.

Vad jag försöker komma till är att Spökstan är lite samma kopp Earl Grey som The Specials. Det är synd att sätta etiketten "ska" på dem, för visst, det finns lite ska, eller snarare rocksteadykänsla i öppningsspåret, Hej kompis, vilket är en riktigt bra låt, men samma låt innehåller också lite, just det, Clash.

De blandar friskt up- och down-tempo och Lever bara en gång låter nästan lite rotigt.

Alla låtarna är på svenska och det är kul, för svenska är ett schyst språk att göra baktakt på. Nu är Spökstan sällan det första bandet som gör sitt på svenska, vi har en lång tradition av svenne-baktakt i landet, men jag tyckte ändå The Liptones Sidospår, som var förra årets schysta platta om ni frågar mig, blev något av en vattendelare. Det känns som att många av de 2tone-influerade banden i Sverige från 1994 och framåt blev en annan scen en den gamla svenska scenen, då flesta av de yngre banden sjöng på engelska.

Jag tycker Spökstan positionerar sig däremellan. Det är lite svenskt 90-tal och lite Peps Persson. Särskilt på det rotigare låtarna.

Förhoppningsvis bidrar Spökstan och Liptones till lite mer unity och därmed en större, vitalare, levande scen!

Önskar bara nån kunde övertala Mobster att börja sjunga på skånska!

Även om inte plattan lyfter hela vägen, är det en bra platta och bör ingå i alla seriösa samlares samling. Tycker den här lilla vinylbiten är precis lagom. Man får en introduktion till bandet och vill höra mer, samtidigt som det inte blir för uttjatat.

Köp gärna skivan och gärna från AMTYs distro. Stöd dem som stödjer scenen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar