BoIS för supporters och musik för rudeboys och rudegals!

tisdag 7 oktober 2014

Bloggarens egna topp 5

Här är mina (Jon's) fem favoritplattor inom genrérna baktakt:


1. Desmond Dekker & The Aces - Intensified
Desmond Dekker var, enligt mig, en av Jamaicas främste, om inte den främste, sångaren någonsin. Det finns inte så mycket samhällskritik på den här plattan, men visst kunde Des sjunga! Musiken svänger det också om ordentligt på plattan, som innehåller klassiska cuts som Israelites, Ah it mek, Intensified och Nincompoop. Det är inte party på riktigt om inte denna skiva spelas åtminstone en gång under kvällen!

2. Poet & The Roots - Dread beat an' blood
Det här är den kände dubpoeten (och enligt många källor, den förste med) Linton Kwesi Johnson's debut. Plattan kom samtidigt som punken, genom Rock Against Racism, tog ställning mot rasismen och en gatupunksrörelse växte fram, som ville bli tagna på allvar och inte bara sälja byxor. LKJ är, tycker jag, ett uttryck för samma rörelse, fast från ett afro-brittiskt utgångsställe. LKJ tar upp många tunga frågor som berörde invandrare i dåtidens Storbritannien och trots allvaret i texterna blir inte musiken lidande, utan det svänger ordentligt om musiken med!

3. The Selecter - Too much pressure
Den bästa skivan som släpptes under 2Tone-eran, utan tvekan! Genomtänkta texter och schyst dansmusik. Hur kan det bli fel?

4. USCB Allstars - Class Brutals
Det bästa bandet inom svensk baktakt någonsin med sin bästa skiva här. Jag gillar USCB, för att de tänker utanför boxen och inte försöker vara så "tokroliga" som många av de svenska 90-talsbanden försökte vara, utan är seriösa med sin musik. Saknar dem!

5. Steel Pulse - Handsworth Revolution
Jag gillar tidiga Steel Pulse och den här plattan är en av de bästa plattorna som gjorts i Storbritannien när det gäller roots reggae. Bandet, som turnerade med The Clash, tycker jag blandar i jazziga kvaliteter i sin reggae och det finns inte ett dåligt spår på plattan. Bandet är righteous rastas, men blandar i en politik i musiken som får en att tänka influenser från Peter Tosh. Skall du bara lyssna på en roots-platta, så låt det bli den här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar