BoIS för supporters och musik för rudeboys och rudegals!

måndag 20 oktober 2014

Micke från "Schizo Fanzine" recenserar "Two tone Britain"


Two tone Britain (2004) http://youtu.be/ueMDcBp5tQU
Den här dokumentären tar upp den andra skavågen, den brittiska med stort fokus på Two Tone och banden The Specials, The Selecter, Madness och The Beat. Jag har tidigare sett en hel del dokumentärer om den brittiska punken samt skinheadrörelsen från samma era, slutet av 70-talet början av 80-talet. Filmen belyser alltså inte bara musiken utan även samhällets politiskt sociala och kulturella delar som påminner mycket om punkens födelse i och med Margret Tatcher härjningar över landet.
Man får en inblick i skinheadrörelsens del inom skamusiken och hur National Front sedan kom in i bilden. Rasismen frodades och Two Tone fyllde en viktig funktion eftersom t.ex The Specials var ett band med både svarta och vita. Two Tone betydde alltså väldigt mycket för svarta i England. Bl.a berättar Gurinder Chadha (regisör) om att hon genom skamusiken kunde prata med en vit arbetarklassunge för första gången. Suggs från Madness berättar om när dom skulle ut på en Two Tone turné och banden samlades vid en bensinstation, genast var polisen där och trodde att det skulle bli kravaller då svarta och vita samlades.
Precis som skinheads kom även punkarna att gilla skamusik och umgicks friskt med de invandrande jamaicanerna. JC Carol från The Members berättar om hur punken tog influenser från skamusiken. Jag tycker den här dokumentären är alldeles lysande, det varvas friskt med musik, intervjuer, historier från Pauline Black (The Selecter), Suggs (Madness), Neville Staple (The Specials), Rico Rodriguez, Ranking Roger, Gary Bushell m.fl.
Eftersom den här dokumentären tar upp så mycket mer än bara skamusiken tror jag att alla som har något politiskt socialt intresse kan gilla den och har man sett liknande dokumentärer om punk så kan det vara intressant att se det hela från ett skaperspektiv, även om det påminner om varandra då mycket av punken finns inom skascenen så som DIY, antirasism och mycket annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar