BoIS för supporters och musik för rudeboys och rudegals!

tisdag 14 oktober 2014

Read Hard!'s topp 5

Bakom signaturen "Read Hard!" döljer sig en relativt ung man från västra Norge som är något av en internationell auktoritet på pop-punk. Han skriver för ett par webzines och jag tyckte det skulle vara roligt att få höra hans vilka han listar som sin topp 5 bästa baktaktsplattor. Kul att han ville deltaga och här kommer hans lista:


1 Operation ivy-Energy:
I fjortonsårsåldern hade jag en period där jag var väldigt förtjust i Rancid. Jag läste också om Operation iyy som var deras föregångare och lite mer low-fi ljud och ska-influenser gjorde att jag på många vis blev mer förtjust i Operation ivy än Rancid. Och nu som mer än 10 år som entusiast för den legendariska Lookout-etiketten är Energy-albumet till och med mer intressant. Etiketten var den första etiketten som sajnade b.la Green Day. Energy är inte bara bra musikaliskt, utan också textmässigt, trots bandmedlemmarnas unga ålder. Texterna handlar väldigt mycket om Unity och bekämpning av stereotyper och trångsynt tankegång särskilt i låtarna Unity og Room without a window. Andra ämnen är musikens kraft (Sound system), könsroller och förväntningar (Smiling), missionering (Missionary) och falsk musik (Artificial life). Öppningslåten Knowledge är en av de mest covrade sångerna jag kan komma på. Min favoritlåt på albummet är Bad town.
2 The Specials-The Specials:
Ungefär samtidigt som jag började lyssna på Operation ivy hörde jag också A Message to you Rudy av The Specials, Jag visste inte då att det var en cover. Det gick ett par år innan jag kollade upp mer. Jag köpte LP'en The Specials på skivmässan i Stavanger i 2006. Och även om många av albummets bästa sånger också är covers, så är det enligt mig det klart bästa och viktigaste Two tone-albummet. Inte minst er produktionen fantastisk, tack vare Elvis Costello. Min favoritlåt på albummet er antingen Skatalities-covern You're wondering now eller Blank Expression.
3 Symarip-Skinhead moonstomp
Jag kunde ha sett det anti-fascistiske oi! bandet the Oppressed live i 2010, men droppade det och kollade upp dem for att se vad jag hade gått miste om, jag hörde deras cover av Skinhead girl för att så höra originalet av Symarip. Detta var på en tidpunkt då jag inte hade en fungerande skivspelare så det rullade många Youtube-vidoer och det var ett par dagar jag bara hörde Symarip och deras andra bandnamn som the Pyramids och the Seven letters. Jag beställde snabbt deluxe-utgåvan av Skinhead moonstomp och även om många av låtarna är instrumentala och alla låtarna inte är bra, så är majoriteten fantastisk. Symarip är ett band som startades i England av invandrare från de Västindiska öarna. Albummet är Ska och reggae med Surf-inspiration och sång som har inlevelse man ofta hör i soul. Sångerna i sig själv är av samma kaliber som the Beatles och gamla Doo Wop-schlagers. Mina favoritlåtar på albummet är Try me best och Stay with him.
4 Catch 22-Keasbey nights Det nyaste albummet på listan, från 1998 och ett av de minst "corny" plattorna i genrén third wave ska. 1,2,3,4,1,2,3,4 var en avoritsång när jag var 13. Det är nåt ärligt och personligt i alle texterna på albummet. Sångarens nya band, Streetlight manifesto, spelade också in en ny version av albummet under 2007. Precis som med Skinhead moonstomp har melodierna mycket gemensamt med the Beatles och det blandades med många genrér på albummet. I tillägg till ska är det också Punk, harcore, pop, surf, folk och jazz. Min favoritlåt på albummet är Kristina she don't know I exist som är en sorglig sång om en tonårings obesvarade förälskelse med en väldig lång rad solos med olika instrument.
5 The Aquabats-The fury of the Aquabats:
Det var kanske svårt att finna den femte. Det är många att välja bland: Out of line av Steady Earnest och Allston beat av Allstonians är nåra okända 90-talsplattor som borde få mer uppmärksamhet. Jag tänkte också på One step beyond av Madness. Jag tänkte också på nåt corny som Hang ups av Goldfinger eller Losing strak av Less than jake, som jag var förtjust i i ungdomen. Jag valde ändå ett annat third wave band The Aquabats som på detta albummet också hade en trummis som jag också var fan av i ungdomen och fortsatt är. The fury of the Aquabats är från 1997. Som de två övre, och för den delens skull, alla albummen på listan blandar det en hel rad genrér, det finns här punkelementer, westernelementer, new waveelementer, surfelementer i tillägg till ska. Red sweater är också en slags Doo wop sång i Ska format. Bandets ämnen är ofte relaterade till filmer och science fiction, Martian girl är ett perfekt exempel på utomjordisk förälskelse. Idiot box handler om Casper the ghost, Scooby Doo och hur tv-tittande kan göra en dummare. Mina favoritlåtar på albummet är My skateboard (som jag länge hade som ringtone) och självklart Red Sweater.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar