BoIS för supporters och musik för rudeboys och rudegals!

torsdag 11 februari 2016

Intervju med Skada Vara

LSC: Hur ser scenen för baktakt ut i Tromsø? Några andra lokala band vi bör känna till och hur enkelt är det för ett skaband att få gigs lokalt?

SV: Vi är inte så många i baktaktslandet, men nåra bör nämnas. Ska Patrol har hållt på i många år och skankar vidare med nya konserter och skivsläpp. Vi har också samarbetat mycket med Ronnie Dread i Narvik, känd från Irie Darlings, Misvær Ska Forening och Dread Men Walking och som nu är aktiv i Manna och Permanent Vibrations i tillägg till DJ/Selecta/Rudeness/Awesomeness. Vi har också en hel del duktiga DJs i Tromsö, som tungt representerar Ska/reggae-genrén som Cool Breeze Police (DJ Funky Halvor och Selecta Most). Det finns också ett nytt ungt skaband som kallar sig Pretty Cool och självklart en väldigt fin ska/reggae-publik!

Det finns många scener/pubbar i Tromsö och vi har spelat på de flesta. Studenthuset Driv och Bastard Bar är kanske de viktigaste och Bastard har en legendarisk tisdagsjam där det kommer fram magi varje vecka.

LSC: Vilket är det längst borta från Tromsø som ni spelat? Vilken spelning som ni gjort anser ni vara mest kul?

SV: Längst bort är väl Arbeidern i Kabelvåg (Lofoten) och Nyksund, där vi spelat flera gånger än så länge. Kulaste giggen är helt klart 2012 års Karlsøyfestivalen, där vi spelade prime time på Lördag efter hardcorebandet Anti Social Rejectsa (en publik serverad på silverfat...). Det var episkt och legendariskt - vi var 10 pers på scenen, ett helt fotbollslag (utan målvakt).

LSC: Kommer ni från olika subkulturer i bandet? Typ dreadheads, skinheads, punkare, etc? Hur viktigt är det att spela för nytt folk eller att vara förankrad i subkulturerna?

SV: Vi är en färgsprakande blandning av långhåriga skinheads, dreadheads utan hår, hiphoppare, vegisar, köttätare, gamla proggmetallpunkare och utbildade hörlärare på blås... Vi är infödda i nord och syd, och importerade från öst och väst, men överraskande samstämmiga (i 432 Hz). Vi spelar för alla som har öron och från och till för några som bara har ett (shoutout till Mono!).

LSC: Första tankar om följande band:
*The Phantoms
Fett klassiskt skaband - Audun, när skall vi ha splitgig?
*Hopalong Knut
Kul vokalist, kul band som spelar fort och politiskt. Samarbetet med Gatas Parlament är också kanonbra!
*Madness
Bra, men Selecter är bättre.
*NoFX
Starka minnen, detta var öppningsporten till skapunk för Alex på nittiotalet. Skateboard, öl och ensamma-hemma-fester!

LSC: Varför kommer det så mycket bra baktakt från Norge?

SV: Och varför kommer det så mycket bra hiphop och reggae från Sverige? Vi har nog inget bra svar på det, tror vi.

LSC: Min blogg handlar om fotboll och baktaktsmusik, så jag ställer alltid en fråga om idrott med. Följer ni Tromsøs fotbollslag och vad tror ni om dess chanser nästa säsong?

SV: Vi är nöjda bara med att de bärgat platsen i Tioppeligaen, men för övrigt är det ganska lågt intresse för fotboll i bandet (Alex ropar Eya TIL, Ted ropar Eya Arsenal).

LSC: Om er musik var en sport och ingen musik, vilken sport skulle den vara? Något hårt och fysiskt som rugby, något elegant och precist som biljard, eller kanske något helt annat?

SV: Alex säger att musik är som kampsport - elegant och brutal och oändliga möjligheter att slå knockout på fansen!

LSC: Vad skall ni göra under 2016? Några ord till era svenska fans? Gillar ni några svenska band? Vill ni spela här? Hur bokar man er?

SV: Just nu jobbar vi med att göra den nya EPn färdig, jamma och organisera konserter och happenings. Och ja, självklart vill vi spela i Sverige! Ring +4797821413! Vi gillar massa svenska band, Helt Off, Svenska Akademien, Peps Persson, Dag Vag, Organismen, Ken Rings, Kapten Röd och Syster Sol och självklart Kaliffen, Hoffmaestro och kraa, som spelade med Manu Chau i Tromsö 2014!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar